Herken jij een van deze klachten bij jezelf? Klik om te zien hoe ademtraining je daar bij kan helpen.

Wat gebeurt er fysiek, mentaal en emotioneel bij stress?

En hoe gaat ademtraining jou hierbij helpen?

Klachten: vermoeidheidsklachten, lichamelijke klachten, piekeren, angst gevoelens, gejaagd gevoel, onrustig slapen, moeite met ontspannen.

Ik voelde me opgejaagd en sliep heel slecht. Ook was ik veel in mijn hoofd bezig en kon hierdoor slecht ontspannen. Doordat ik mij bewust werd van mijn ademhaling en dit heb leren inzetten ervaar ik meer balans tussen mijn hoofd en mijn lichaam. Ik doe mijn ademoefeningen elke dag en voel me fitter. Ook zit ik weer lekker in mijn vel en het slapen gaat super goed.
— Jacqueline H. (verpleegkundige)

Voel je onrust, hartkloppingen door spanning, pijn, verdriet of angst? Grote kans dat je ademhaling niet zo is als hij moet zijn. Bij pijn (fysiek of mentaal) is ons reflex om de ademhaling vast te houden. De spieren in ons lichaam trekken hierdoor samen, waardoor de doorbloeding vermindert. Dat kost energie en maakt de “pijn” ook erger. Door rustig te ademen daalt je bloeddruk.

Als je gespannen bent, zucht je vaak. Bij schrik of spanning houd je de adem in. Als je van de schrik bekomen bent, slaak je een zucht van verlichting. Bij hevige stress, angst of ingrijpende emotionele gebeurtenissen wordt het ademcentrum geprikkeld en gaat je ademhaling zich ook (automatisch) versnellen en als het stressmoment voorbij is vertraagt de ademhaling zich weer automatisch. Bij langdurige, chronische stress raakt je lichaam aan deze toestand gewend en kan de ademhaling een eigen leven gaan lijden.

Juiste balans tussen inspanning en ontspanning

illustratie

Hoe helpt ademtraining hierbij jou in jouw ademhaling veranderen:

Omdat ademhalen een fysiek proces is van gasuitwisseling in de longen zijn de positieve fysieke voordelen het meest herkenbaar bij een volledige in en uit ademhaling. Door de ademtraining geef je een sterk signaal aan je lichaam om de gasuitwisseling te verbeteren tot op celniveau: zuurstof transport, energie, suiker- en vet stofwisseling, afweersysteem en herstelvermogen, concentratie en stress bestendigheid.

De specialist in het ziekenhuis adviseerde ademtherapie. Ik had er nog nooit van gehoord. Grapte nog dat ik mijn hele leven al ademhaal… Nu ik dit advies heb opgevolgd is mij pas duidelijk dat ik al jaren verkeerd ademde. Dat dit ook de oorzaak bleek van een aantal lichamelijke klachten die inmiddels bijna allemaal opgelost zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik weer opgelucht adem haal.
— Rob K. (adviseur)