Herken jij een van deze klachten bij jezelf? Klik om te zien hoe ademtraining je daar bij kan helpen.

Wat gebeurt er bij hyperventilatie?

En hoe gaat ademtraining jou hierbij helpen?

Klachten: tintelingen, duizeligheid, angst, vermoeidheid.

Mijn hyperventilatie maakte me bang en onzeker. Hierdoor stond mijn lichaam strak en gespannen en ik had niet in de gaten dat ik dit zelf veroorzaakte. Judith heeft me geholpen bij het herkennen van hoe ik adem en wat ik zelf kan doen als ik voel dat ik licht wordt in mijn hoofd en trillerig in lijf. Ik voel eerder wanneer ik spanning vast zet en ben in staat om naar ontspanning te ademen. Ik voel meer ontspanning en heb geen last meer van hyperventilatie.
— Ans S. (docent)

Bij hyperventilatie adem je te snel en te diep, je haalt letterlijk teveel adem. Je neemt meer zuurstof in dan je lichaam verbranden kan. Hierdoor heb je teveel zuurstof en te weinig koolzuurgas in je lichaam waardoor je last kun krijgen van boven genoemde symptomen.

Je creëert hyperventilatie doordat je iets denkt, voelt of ziet wat je angstig of spannend vindt. Hierdoor ga je extra adrenaline aanmaken en ga jij meer zuurstof in ademen. Je brengt hiermee jouw lichaam in de “vecht of vluchtstand”. Doordat je de extra zuurstof niet verbrandt voel je je lichter worden in je hoofd of voelt tintelingen. Ook kunnen er dan enge gedachten of beelden in je op komen waardoor je angst en stress voelt en dan is de cirkel weer rond.

Wanneer je constant te veel ademt, kan het de gezondheid gaan schaden. Artsen noemen een dergelijk ademhaling chronische hyperventilatie. Sommige mensen weten dat ze verkeerd ademen. Anderen hebben het helemaal niet door. Daarom wordt het ook vaak verborgen Hyperventilatie genoemd.

Gezond ademen betekent dat er een balans is: je ademt voldoende zuurstof in én je ademt voldoende koolzuurgas uit.

Hyperventilatie is geen ziekte, je creëert dit zelf en kunt dit ook zelf doorbreken door:

Preventief samen met de ademcoach: